NIEUWS 29-06-2023: Fysiotherapieblog Frank: sport en artrose

Regelmatig krijg ik de vraag wat je met beweging kunt doen als je artrose hebt. Dan hebben we het vaak over artrose in de knie en heup . U vraagt zich wellicht af of sporten dan wel zo verstandig is. Dan kan ik u vertellen dat het juist goed is om te gaan sporten en/of naar de fitness. Het kan zelfs uw pijnklachten verminderen, spieren worden sterker en er ontstaat meer stabiliteit in knie en heup. Wij begeleiden mensen met artrose en kunnen u adviseren op welke manier u het beste kunt bewegen. In deze blog zal ik u vertellen welke sporten geschikt zijn als u last heeft van knie- of heupartrose. 

Sporten die geschikt zijn met artrose: In het algemeen zijn de meeste sporten goed om te beoefenen, mits u ze verantwoord uitvoert, dat wil meestal zeggen waarbij u uw (pijn)grenzen respecteert.
Met knie- en heupartrose zijn sporten waarmee u uw gewrichten extra belast, minder geschikt. Daarbij moet u denken aan bijvoorbeeld : intensieve balsporten; zoals voetbal, basketbal, honkbal, volleybal, tennis en squash, vechtsporten; zoals judo, karate of jiu jitsu, wintersporten; zoals skiën, snowboarden en langlaufen en krachtsporten zoals gewichtheffen of bergbeklimmen. Met deze sporten maakt u veel en/of onverwachte bewegingen en dat kan tot overbelasting leiden en de pijn in uw gewricht verergeren. Hardlopen is mogelijk echter wel met de juiste training en opbouw, wel is de mate van artrose een voorwaarde om hard te lopen. Wat belangrijk is om te vermelden dat goede schoenen vereist zijn die de schokbelasting op uw gewrichten dempen. 

Sporten die minder belastend zijn voor uw knie- of heupgewricht, zoals; fitness, zwemmen, duiken, aquarobics, powerwalking, nordic walking, golfen, yoga, tai chi (Bodybalance).

Fitness
Veel mensen gaan graag naar de sportschool en doen aan fitness. Deze tak van sport is zeer aan te raden. Het is een effectieve methode om uw spieren en conditie van uw benen te versterken. Een goed trainingsschema is noodzakelijk.

CHECKLIST:
Kies vooral een activiteit die u leuk vindt om te doen, daar heeft u het meeste baat bij.
- Zorg voor een goede warming-up en cooling down, dit is voor mensen met artrose extra belangrijk. Overleg evt met een fysiotherapeut of trainer over een goede warming-up en cooling down.
- Probeer elke dag een half uur te bewegen en om de dag wat intensiever door te sporten. Bouw het rustig en gedoseerd op.
- Luister naar uw lichaam! Spierpijn na bewegen mag, gewrichtspijn na een inspanning niet. Heeft u pijn en ervaart u stijfheid binnen 24 uur na het sporten, beweeg dan de volgende keer wat korter en minder intensief. Wanneer uw gewricht ontstoken is, dan mag u niet sporten en kunt u beter wachten tot de ontsteking voorbij is.
- Zoek een of twee sportmaatjes die ongeveer net zo fit zijn als u en beweeg samen. Dat is een stuk gezelliger en dat motiveert.
- Let goed op of u de oefening of sport op de juiste wijze uitvoert. Vraag aan uw begeleider of medesporter of ze in het begin met u mee kunnen kijken of u uw lichaam op de juiste manier gebruikt. 

Wilt u vol zelfvertrouwen bewegen en/of sporten ondanks uw artroseklachten? Dan raden wij u aan om u te laten adviseren door een fysiotherapeut of ga aan de slag onder goede begeleiding binnen ons fitnesscentrum. 

Heeft u vragen of wilt u een gesprek? Mail dan naar fysiopraktijkfrankvanhulst@gmail.com om een afspraak te maken. 

Afbeeldingen bij dit nieuwsitem

Privacycentrum | Copyright by 1.2.b-fitt Sport- en Gezondheidscentrum