Zonnebank voor een lekker kleurtje

Bij 12b Fitt bent u aan het juiste adres maar eerst wat zonnebank feiten.

Zonlicht is energie, die wordt overgedragen door middel van elektro magnetische stalen of golven met verschillende golflengten. We kunnen onderscheid maken tussen ultra violette stalen (UV licht), zichtbaar licht, en warme infra rood straling (IR licht). Het UV licht is opgedeelt in UV-A, UV-B en UV-C stralen. De gevaarlijke UV-C wordt door de atmosfeer er uitgefilterd en bereikt de aarde niet. De samenstelling en sterkte van UV-A en UV-B stralen varieerd en is afhankelijk van de tijd van de dag en jaar, lucht vervuiling, breedtegraad Noord of Zuid, en de intensiteit van reflectie (water, sneeuw enz.) bijvoorbeeld.

De huid is het grootste regulerende en beschermende orgaan van ons lichaam. via de huid hebben we niet alleen lichaamelijk contact, maar ook sensueel contact met onze omgeving.

Hoewel in vroegere eeuwen bleekheid als onderscheden werd beschouwd, een natuurlijk kleurtje is een teken van sportiviteit, aantrekkelijkheid en gezondheid vandaag de dag.

Het uiterlijk – de natuurlijke outfit – is een uiting van persoonlijke levensstijl voor meer en meer mensen.

Een mooi gebruinde huid verbetert de persoonlijkheid. Ongeacht of op het werk of in uw vrije tijd – wordt u beter ontvangen.

Kortom, een kleurtje is niets anders dan de natuurlijke bescherming van het lichaam tegen zonlicht.

De UV-B stralen moedigen de cellen van de opperhuid aan (de elanocytes) om meer wit melanine pigmenten te produceren, welke, op hun weg naar de bovenste huid laag worden gebruind door de UV-A stralen en de zuurstof in het bloed (indirecte pigmentatie).

Indien de eerste pigmentatie heeft plaatsgevonden zal de huid onmiddellijk bruin worden door de UV-A stralen (directe pigmentatie)

De aangename effecten van de UV-stralen op het lichaam en de ziel zijn bevestigd door de geneeskunde.

De natuurlijke vorming van vitamine D3 vindt alleen plaats in de zon of op een zonnebank – of beter gezegd – onder invloed van UV-B stralen. Vitamine D3 is een belangrijk hormoon voor de bescherming van het bot wat beschermd tegen osteoporose. Door de vorming van vitamine D3 wordt calcium afgezet in de botten.

Nog meer positieve eigenschappen worden toegeschreven aan deze “zon hormoon”. Het stimuleert het immuunsysteem, verhoogt het lichaam met eigen lichamelijke krachten, verlicht depressies en heeft een positieve invloed op het hart en de bloedsomloop

Zelfs huid ziekten worden behandeld met UV-licht met enorm succes, zoals eczeem, psoriasis en neurodermitis.

Huidtype

Afhankelijk van het huidtype, mensen reageren verschillend op zonlicht. U zult uw huidtype moeten weten voor het juiste genot van de zon en zonnebanken. Wereldwijd, zes soorten huidtype worden onderscheiden – de eerste vier huidtype komen het meeste voor in Europa.

 1. Huidtype 1 ( ongeveer 2% van alle Centrale Europeanen): merkwaardige lichte huid, roodachtig haar, blauwe ogen en een zeer sterke neiging voor zonnebrand.
 2. Huidtype 2 ( ongeveer 12% van alle Centrale Europeanen): lichte huid, blond tot middelmatig bruin haar, blauwe tot grijze of groene ogen, sterke neiging voor zonnebrand.
 3. Huidtype 3 ( ongeveer 78% van alle Centrale Europeanen): normale huid, donker blond tot bruin haar, grijze tot bruine ogen, matige neiging voor zonnebrand.
 4. Huidtype 4 ( ongeveer 8% van alle Centrale Europeanen): lichtbruin tot olijf gekleurde huid, donker haar en ogen, geringe neiging tot zonnebrand.

Zelfs in de winter met weing zon kunnen we ons voeden met de missende zonneschijn op een zonnebed. In tegenstelling tot de natuurlijke zon, die erg verschillend kan zijn, het zonnen op een zonnebed kan precies en individueel gebruikt worden.

De gouden regels voor zonnen

Overdrijf het niet, zon verstandig.

Dit is de belangrijskte regel van allemaal, wat inhoud dat u niet meer dan een keer per dag moet zonnen.

De vuistregel is een maximum van tien keer binnen de veertien dagen tot drie weken. Een tot twee keer per week is voldoende voor de instandhouding van de bruine kleur. Bovendien moet de volgende tips in acht worden genomen.

Zonnen in de lente

 • Voorkomt lente moeheid.
 • Bouwt een beschermende laag op voor licht
 • Bereid de huid voor op de zomer

Zonnen in de zomer

 • Bereid de huid voor op de vakantie
 • Geeft troost aan mensen die de vakantie thuis door brengen
 • Geeft een mooi kleurtje, zonder de warmte van de zomer

Zonnen in de herfst

 • Verlengt de zomer
 • Ziet er gezond en relaxed uit
 • Maakt je fit voor de winter

Zonnen in de winter

 • Biedt stralen van hoop voor een beter humeur
 • Verbetert de gezondheid
 • Maakt een dynamische, actieve uitstraling

Heeft u vragen over zonnen, onze zonnebank of zonnestudio, neemt u dan rustig contact op met het team van 12b Fitt. 

Verruiming openingstijden

Per 01-04-2017 verruimen wij onze openingstijden. ma t/m do: 07:30 uur tot 22:00 uur vr: 07:30 uur tot 21:00 uur za en zo: 09:...

Lees meer

Studentenabonnement voor slechts €24,90 p.m.

Onbeperkt sporten en maandelijks opzegbaar..

Lees meer
Meer nieuws
 • Bootcamp

  Heerlijk sporten in de buitenlucht

  Ben jij een buitensporter(ster) en ben je iedere week op zoek naar een uitdaging, dan is Bootcamp Cuijk echt iets voor jou. Lekker een uur sporten in de natuur van Cuijk en omgeving.

  Lees meer
 • Actie studenten

  Studentenabonnement voor €24,90 p.m.

  Een abonnement voor slechts €24,90 incl. groepslessen dat maandelijks opzegbaar is!

  Lees meer
 • Personal Training

  Meer resultaat met Personal Training

  Personal Training 1.2.b-fitt biedt je resultaatgerichte en persoonlijke begeleiding. Je kunt hierbij denken aan begeleiding in training, voeding en leefstijl.

  Lees meer
 • Gratis Proefweek

  7 Day Try-Out!

  Sport een keer mee bij 12b-Fitt in Cuijk! Wij helpen jou die eerste stap zetten. Wij nodigen je uit voor een 7 Day Try-Out en ervaar het sporten bij 1.2.b-fitt.

  Lees meer