Sauna & Sport: garantie op prestatie

Gebruik van de sauna:

1.2.b-fitt maakt gebruik van een voorverwarmde infrarood sauna, die ten alle tijden gebruikt kan worden. 
Het is niet toegestaan om water over de kolen te gieten.

 

De Olympische spelen van 1924 in Parijs leverden een innovatie op die zich snel over de hele wereld zou verspreiden: het saunabaden. Op verzoek van de Finse atleten werd er namelijk een sauna-blokhut gebouwd, en dat was niet alleen een sensatie, maar het bleek –zoals al snel duidelijk zou worden– een enorme invloed te hebben op olympische topprestaties. Bij temperaturen van 35°C in de schaduw haalde de Finse loper Paavo Nurmi olympisch goud binnen: éérst op de 5000 meter, en twee uur later nóg eens op de 1000 meter. Een Amerikaanse journalist ontsluierde naar aanleiding daarvan al snel het geheim achter deze prestatie: de atleet had dagenlang in de sauna getraind, ánders kon deze prestatie niet worden verklaard. Sinds die tijd zijn sauna, sport en de Olympische Spelen onlosmakelijk met elkaar verbonden. De sauna is zelfs niet meer weg te denken in sportkampen van enig niveau.

Regeneratievermogen van de sauna

Wetenschappers en sportartsen zijn het erover eens: saunabaden is van invloed op de verbetering van prestaties. Daarbij gaat het niet om een training waarbij spieren gekweekt worden, maar om het regeneratievermogen. En dát is in de sauna erg hoog. Als topsporter zult u bij regelmatig saunagebruik kunnen vaststellen dat de kans op succes aanzienlijk stijgt. Dat geldt ook voor amateursporters: wie fit wil blijven gaat naar de sauna.

Uithoudingsvermogen

De sauna verbetert uw prestatievermogen, hetgeen onder andere is af te meten aan uw uithoudingsvermogen. Bij iedereen neemt het prestatievermogen af onder invloed van veranderende klimatologisch-geografische omstandigheden. Dat is vooral tijdens het sporten te merken, bijvoorbeeld op grote hoogten en in gebieden met een hoge luchtvochtigheid of bij extreme temperaturen. In de sauna wordt uw ademhalingsvermogen weer aanzienlijk vergroot, hetgeen zowel uithoudings- als prestatievermogen ten goede komt en zodoende leidt tot betere prestaties.

Ademhalingsvermogen

Als u gedurende tien seconden zo snél, zo díep en zo stérk mogelijk inademt, levert dat de waarde van uw ademhalingsvermogen op. Als dát goed ontwikkeld is, kunnen uw longen zoveel zuurstof tanken, dat uw spieren van voldoende zuurstof verzekerd zijn. Als u regelmatig naar de sauna gaat, verbetert u uw ademhalingsvermogen. Uw ademhalingsspieren zijn ontspannen en de luchtwegen zijn ongeveer 15% verwijd. Dat is een optimale conditie voor duursporten zoals fietsen, zwemmen of lopen. En bijna als vanzelf verbetert ook de vetverbranding.

Spierpijn

Bij een vermoeiende fitnesstraining of een plotselinge lichamelijke belasting worden al uw energiereserves aangesproken, waardoor uw spieren ernstig zuurstofgebrek oplopen. Vermoeidheid, onaangename spierkrampen of spierpijn zijn daarvan het gevolg. Sauna maakt vermoeide spieren weer fit. De waarde van de sauna is erin gelegen dat bij het zweten melkzuren worden afgebroken en via de nieren worden afgescheiden, alle slakken worden weggespoeld, met als resultaat dat de luchtwegen worden vrijgemaakt voor de broodnodige zuurstofvoorziening. Bovendien krijgen fijne haarscheurtjes in de spieren de gelegenheid om te genezen in de rustpauze ná een saunaronde.

Bij sportblessures

Vooral voor sporters van wie banden, zenuwen en gewrichten regematig aan grote belastingen zijn blootgesteld, is een regelmatig bezoek aan de sauna dé remedie om verantwoord te ontspannen. Vooral bij verrekkingen, kneuzingen en verstuikingen is de sauna een bron voor weldadige genezing.

Drink voldoende

Drink voldoende vóórdat u begint te sporten. Uw concentratievermogen vermindert merkbaar zodra uw vochtverlies zelfs maar 2% bedraagt, met als gevolg: uw prestatievermogen neemt af, u verliest concentratie en u wordt onoplettend. Erger nog: u loopt aanzienlijk meer kans op blessures. Als u in deze toestand óók nog de sauna zou opzoeken, dan bent u nadien volledig uitgedroogd. Uw lichaam heeft dan op zijn minst 24 uur nodig om het opgelopen vochtverlies weer op peil te brengen. Niet doen dus.

Sauna na het sporten

De basisregel is alsvolgt: éérst sporten, daarná de sauna in! Als u tijdens de rustpauze na een rondje zweten moe wordt, hebt u waarschijnlijk geen enkele behoefte meer om actief te worden. Bovendien wordt uw bloedsomloop door de wisselende koude- en warmteprikkels behoorlijk belast. Sportieve activiteiten zijn dán niet aan te raden voor uw organisme. Nog een tip: neem ná het trainen de tijd, wacht af tot uw pols, ademhalingsfrequentie en bloedsomloop weer tot het voor u normale peil zijn gedaald en ga pas dáárna de sauna in! Énige uitzondering: Als u uw spieren door een gerichte oververhitting wilt losmaken, dan is bij wijze van uitzondering een kortstondig bezoek aan de sauna ook vóór het sporten toegestaan. In dat geval mag u de afkoelfase overslaan.

Vrij gebruik van onze sauna: Beide kleedkamers hebben een voorverwamde infrarood sauna waar u na een stevige workout lekker van kunt genieten.

eGym

Klik hier voor meer informatie over de nieuwste eGym krachttoestellen

Lees meer

Heerlijk sporten in de buitenlucht

Lekker een uurtje buiten sporten doe je met Bootcamp Cuijk bij 1.2.b-fitt.

Lees meer
Meer nieuws
 • Bootcamp

  Heerlijk sporten in de buitenlucht

  Ben jij een buitensporter(ster) en ben je iedere week op zoek naar een uitdaging, dan is Bootcamp Cuijk echt iets voor jou. Lekker een uur sporten in de natuur van Cuijk en omgeving.

  Lees meer
 • Actie studenten

  Studentenabonnement voor €36,90 p.m.

  Een abonnement voor slechts €36,90 incl. groepslessen en e-Gym!

  Lees meer
 • Personal Training

  Meer resultaat met Personal Training

  Personal Training 1.2.b-fitt biedt je resultaatgerichte en persoonlijke begeleiding. Je kunt hierbij denken aan begeleiding in training, voeding en leefstijl.

  Lees meer
 • Gratis Proefles

  gratis proefles

  Sport een keer mee bij 1.2.b-fitt in Cuijk! Wij nodigen je uit voor een gratis proefles en ervaar zelf het sporten bij 1.2.b-fitt.

  Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.